Veliki povratak velikog šampiona

Veliki povratak velikog šampiona - Tiho Aćimić se vraća trkama...

Davno, krajem 20. vijeka  Tihomir Aćimić je bio šampion Jugoslavije u Nacionalnoj klasi, automobil  Zastava 750, na krugu i na brdu. To je bilo vrijeme kada je u toj klasi na takmičenjima bilo i preko 120 učesnika. Sada, početkom 21. vijeka, u svojim zrelijim godinama, želio bi da osvoji  još neku titulu na brdu, opet automobil Zastava 750, ali malo dorađena, u sopstvenoj režiji.

Kao osnova poslužila je Zastava 750 proizvedena 1985. godine. Motor sa motocikla BMW S1000RR, četiri cilindra u redu, dvije bregaste osovine u glavi, 5 ventila po cilindru, snaga 200 “konja” na 14.000 obrtaja u minuti, fabrički, postavljen je centralno, poprečno. Mjenjač BMW, sekvencijalni sa 6 brzina, preko lanca pokreće zadnje točkove putem BMW diferencijala sa 30 procenata špera. 

Prednje i zadnje vješanje je trkačko,  četiri  velike samoventilirajuće disk kočnice, sa prototipa. Stranice proširene, pozadi difuzori, kao u Formuli 1. Unutrašnjost je izvanredna, trkačka, sa masivnim kavezom urađenim od strane Tihomira.

Sa težinom od samo 560 kg biće opasan takmac svima u klasi E1 do 1.400 ccm.

Samo da se riješe sve “dječije bolesti”, 2017. će biti njegova godina.

Automobil je djelo ruku Tihomira Aćimića, urađen vrhunski, pedantno i precizno, ofarban perfektno. Zaslužuje sve pohvale.

O ovom automobilu će se tek čuti, u Crnoj Gori i šire, u Evropi.