Zašto je sjever vječiti potencijal

Kako približiti šume, ljekovito bilje, bistre rijeke i veličanstvene visove turistima?...

U sezoni godišnjih odmora većina turista, a posebno domaćih, kao neki stampedo hrlila je ka moru.

Završena  modernizacija puta od Podgorice do Budve učinila je da vrijeme putovanja do famoznih talasa i vrelog pijeska bude znatno skraćeno i daleko bezbjednije.

More je stvarno lijepo, sa opuštajućim  talasima i relaksacijom u toploj slanoj vodi. Ne želeći da umanjujem blagodeti ljetnjeg boravka na primorju, pa naravno i noćnog provoda u mnogobrojnim restoranima, pokušaću da podsjetim šta sve propuštamo jureći ka odredištu. Nažalost, izgradnjom autoputa turisti će još brže projuriti kroz Crnu Goru.

Jesenas je Renault Nissan Adriatic za promociju novog X- Trail-a izabrao "Imanje Rakočević" kod Mojkovca. Okupili su se novinari iz šireg regiona. Opčinjenost krajolikom i samim ambijentom kao i novim vozilom bila je nedvosmislena kod svih. Bez obzira iz koje zemlje da su doputovali, veličanstvena  jesen je bojama začinila druženje i učinila da se svi osjećamo kao jedna cjelina!

Krajem juna, bježeći od podgoričkih vrućina posjetio sam taj izuzetan turističko ugostiteljski kompleks. Naravno, ponovo sam bio oduševljen. Neminovno se nametalo razmišljanje o ljepotama sjevera naše zemlje. Ogromni potencijal za budućnost turizma, ostao je decenijama samo potencijal!

- Zašto nema ulaganja kao na jugu?

- Kako približiti šume, ljekovito bilje, bistre rijeke i veličanstvene visove turistima?

- Ako je uloženo u proširenje magistralnog puta ka Budvi, zašto nije završena rekonstrukcija tunela i uspona ka Kolašinu? 

- Ko to planira asfaltiranje puta preko Sinjajevine, kad tamo nema ljudi?

- Zašto bar dio prilaznih puteva ka planinama nije urađen?

- Zašto se hoteli i žičara na Žabljaku ne obnove?

Porodica Rakočević je primjer kako se treba odnositi prema turizmu. U prošlom broju smo detaljno opisali šta sve imaju u ponudi. Tada je bila pozna jesen, a ovom prilikom sam se uvjerio da gosti sami beru jagode i ljekovito bilje. Svuda miris trava i opojno svjež vazduh. Gdje god pogledate vidite bajkovito zelenilo gdje se smjenjuju livade i guste šume. Jednostavno, koliko god da ste umorni, rano jutro ne možete da prespavate. Kada umorni doživite taj mir i buđenje okoline praćen veličanstvenim cvrkutom ptica, shvatićete šta znači biti daleko od gradske svakodnevice. To su upravo glavni aduti ovog kraja. Bili na Komovima, Bjelasici, Prokletijama ili Durmitoru svuda ćete imati isti doživljaj. Ne mogu da se otrgnem utisku da na našim planinama ima više stranaca nego domaćih gostiju. Dok ovo pišem upravo slijeće helikopter. Izlazi čovjek sa biciklom i rancem. 

- On je iz Tivta, sa neke mega jahte. Poslao ga je vlasnik milioner da ispita terene do Đurđevića Tare. Objašnjava nam domaćin kompleksa.

Građani Tivta  su mnogo žalili za starim Arsenalom i sa negodovanjem posmatrali rušenje. Sada važe za mondensku marinu, a grad Tivat je poznat širom svijeta.

Vrijeme je da prestanemo da brinemo o tuđim kalkulacijama! 

Sigurno je krajnje vrijeme da sjever Crne Gore doživi radikalne promjene! Počevši od načina razmišljanja, shvatanja značaja okoline u kojoj sami živimo. Počnimo od bacanja smeća i besmislenog politizovanja svega. Ima jedna stara narodna izreka : Ko hoće nađe način, a ko neće nađe razlog! 

Piše: Darko Popović