A iz Škode stiže...Kamiq

Reč Kamiq dolazi iz jezika Inuita, naroda koji naseljava sjevernu Kanadu i Grenland, a ako vam zvuči poznato, to je zato što je Škoda isto ime već upotrijebila za svoj SUV model koji se proizvodi u Kini, a namijenjen je isključivo kupcima u toj zemlji...

Ipak, evropski Kamiq razlikovaće se od kineskog. 

Kako kažu u češkom proizvođaču, Kamiq opisuje nešto što se savršeno uklapa, "kao druga koža", i odgovara svakoj situaciji. Dovoljan razlog da se malom krosoveru namijenjenom evropskom tržištu da isto ime koje je već predstavljeno u Kini. 

Istovremeno, uklapa se u nomenklaturu koja povezuje sve Škodine SUV modele – njihovi nazivi počinju slovom K i završavaju se slovom Q.

U Škodi ističu da novi potkompaktni SUV u sebi kombinuje agilnost i upravljanje karakteristično za kompaktne automobile, sa tradicionalnim prednostima SUV modela – viša pozicija sjedenja, bolja preglednost, lakši ulazak i izlazak iz automobila i veći klirens. 

Inače, u ovom SUV segmentu na evropskom tržištu vlada velika konkurencija, jer se za naklonost kupaca takmiči više od deset modela poznatih svjetskih proizvođača, kao što su Renault Captur, Peugeot 2008, Nissan Juke, Kia Stonic, Hyundai Kona, Seat Arona, Opel Mokka, VW T-Cross, Jeep Renegade, FIAT 500X, Honda HR-V, Suzuki Vitara... 

Svjetska premijera Škode Kamiq zakazana je za sajam automobila u Ženevi, koji se održava od 5. do 17. marta 2019. godine.