Borković slavio na prvoj trci u Austriji. Drugu trku nije završio

Srpski automobilista Dušan Borković  je na prvoj trci petog vikenda TCR Svjetskog šampionata ostvario svoj drugi ovosezonski trijumf...

Vozač Alfa Romeo Guliete TCR sa brojem 62 NIS PETROL TIMA uz podršku gruzijskog tima “GE Force” i italijanskog “Romeo Ferraris”, pobijedio je u prvoj trci na stazi Salcburgring u Austriji i tako poslije Bahreina još jednom stigao na najviši stepenik pobjedničkog postolja. 

Vozač iz Pančeva je započeo trku sa drugog mjesta, iza Slovaka Mata Homole. Ono što je i obećao poslije subotnjih kvalifikacija, Dušan je sproveo u djelo. Alfa ga je poslušala na startu i krenula savršeno, tako da je već u prvoj krivini prestigao lidera i dokopao se prvog mjesta.

Borković je iz kruga u krug povećavao prednost i kada se činilo da će ubjedljivo ostaviti rivale iza sebe, desila su se dva incidenta na stazi, zbog čega je na pistu izlazio “Safety car”. Upravo ta činjenica nije dozvolila Borkoviću da sačuva ubjedljivu prednost, pa je trka sa prvobitnih 15 produžena na 17 krugova.

Homola je poslije prekida krenuo na sve ili ništa i već u 11. krugu napao Borkovića u borbi za prvo mjesto. Svakome na stazi zastao je dah, ali ne i Dušanu Silnom, koji je pribrano ostao na idealnoj putanji i odmah uzvratio udarac, osiguravši lidersku poziciju.

To je ujedno bio posljednji pokušaj nekog od konkurenata da ga ugrozi, a kada je u 15. krugu van staze ostao i Verne, trka je definitivno prekinuta i Borković je mogao da počne sa slavljem.

Srpski as je na drugoj trci, zbog pravila koji predviđaju obrnuti poredak prve desetorice, startovao kao deveti. Nažalost, od samog starta se vidjelo da su pojedini problemi sa automobilom koje je Borković imao na prethodna dva vikenda, ponovo isplivali na površinu.

Uprkos velikoj želji i trudu da se i u drugoj trci dočepa bodova, Borković je bio nemoćan da zauzda automobil na stazi, što je dovelo najprije do pada na 12. mjesto, a onda i izlijetanja u sedmom krugu zbog problema sa polomljenom poluosovinom. Srećom, čak i u takvoj situaciji, Borković je uspio da sačuva automobil bez oštećenja.