VELS: Ogier pobijedio, Floena ujela zmija!

Baš svašta se dogadjalo u minula tri dana po makadamskim šumskim putevima koji su dijelom imali vodene prepreke, blato i maglu...

Bilo je normalno očekivati da će Francuz i četvorostruki aktuelni svjetski šampion Sebastian Ogier juriti ka novoj pobjedi u svom „volkswagen polu R WRC“. On je sve poslove završio već u Španiji, kada je osvojio najnoviju titulu, ali je kao i svi profesionalci želio da dokaže vrhunski kvalitet, a da ujedno pomogne svom timu u nastojanju da se  osvoji dupla kruna u generalnom plasmanu, odnosno, da Andreas Mikelsen zaradi što više bodova pred posljednji okršaj u Australiji, pa da postane vicešampion.

Nije se međutim sigurno pretpostavljalo da će za pobjedu tako ozbiljno i zaista izvanredno konkurisati 29. godišnji Estonac Ot Tanak, sa“ford fiestom WRC“. Tanak je u Velsu pružio briljantnu partiju, a iza sebe je ostavio sve, naravno sem Ogiera. Nije pravio velike greške i prikazao je veoma sigurnu vožnju.

Čak je i na posljednjem ispitu, na takozvanom POWER STAGE, bio ubjedljivo najbrži i osvojio je dodatna tri boda. Bio je to pravi šlag na reli torti Tanaka i njegovog suvozača Moldera, koji su dočekani aplauzom uz čestitke od mnogih poznavalaca svjetskog relija.

Nešto nevjerovatno se dogodilo posadi Ostberg-Floen. Prilikom izlijetanja na jednom ispitu moralo se nešto postaviti pod točak kako bi se nastavila vožnja. Suvozač Floen je među kamenjem pokraj šumskog puta pronašao jedan poveći. Pun adrenalina i srećan što ne odustaju, samo je zgrabio svesku sa bilješkama „radara“ i nastavio svoj zadatak. Tek predveče, a pogotovo narednog dana osjetio je da mu nije dobro, a njegovo čudno ponašanje primijetio je i Ostberg. Potražili su pomoć ljekara, a vrlo brzo je ustanovljeno da je 47. godišnjeg suvozača ujela zmija. 

Konačni plasman 72.WALES RALLY GB 2016 :

1. Ogier Sébastien – Ingrassia  – „Volkswagen Polo R WRC “

2. Tanak Ott – Molder   – „Ford Fiesta RS WRC“ + 10.2

3. Neuville Thierry – Gilsoul   –   „Hyundai NG i20 WRC“    +1:35.4

4. Paddon Hayden – Kennard  – „Hyundai NG i20 WRC“   +1:54.9

5. Meeke Kris – Nagle – “ Citroen DS3 WRC „+2:35.2

6. Sordo Dani – Marti  – “ Hyundai NG i20 WRC “   + 4.02.6

7. Latvala Jari-Matti – Anttila – “ Volkswagen Polo R WRC“ +4:28.3

8. Ostberg Mads – Floen –  “  Ford Fiesta RS WRC M“ +4:38.3

9. Lefebvre S. – De Turckheim – “ Citroen DS3 WRC “  +7:12.2

10. Camilli Eric – Veillas – „Ford Fiesta RS WRC “  +8:19.3