Druga pobjeda u nedjelju dana Andree Doviziosa

Drugom pobjedom u nedjelju dana u MotoGP-u na fabričkom motociklu Ducati, Andrea Dovizioso je najozbiljnije istakao svoju kandidaturu za ovogodišnju krunu...

Na kalifikacijama najbrži je bio Dani Pedrosa, fabrička Honda, ispred Jorge Lorenca, fabrički Ducati, i Danilo Petruccija, privatni Ducati, čime je bio popunjen prvi startni red trke. Četvrti je bio Mark Marquez, fabrička Honda, a budući pobjednik Andrea Dovizioso tek 7. Vodeći u šampionatu Maverick Vinales, fabrička Yamaha, bio je tek 9, a doctor Valentino Rossi čak 13.

Na startu je najbolje povukao Perdosa praćen Lorencom i Marquezom, ali je Pedrosu odmah obišao Lorenco. Dugo je Lorenco vodio, ali ga je u jednom trenutku obišao Pedrosa i on je počeo da propada u poretku da bi se zaustavio na 8. mjestu, ispred Rossija. Iza Pedrose se probio Dovizioso i mirno čekao svoju priliku da izbije na prvo mjesto. A kada je zasio na prvo mjesto čini se da je lako napravio dovoljnu prednost da je praktično bio neuhvatljiv za pratioce. Kao da je Ducati sa Doviziosom osim velike brzine na pravcima počeo uspješnije da se snalazi i u krivinama. Marquez je do kraja obišao Pedrosu i to je bio na kraju plasman prve trojice. Nakon trke Pedrosa se žalio na gume i prijanjanje. I nije bio jedini sa pritužbom na Michelin. Jorge Lorenco se u toku trke oporavio i na kraju je bio solidan 4. Odličnu vožnju je pokazao je  i ovogodišnji debitant u MotoGP-u Jonas Folger, do zadnjeg kruga je bio 4., jedno vrijeme je napadao i za 3. mjesto i podijum, ali je zbog potrošenih guma u zadnjem krugu izgubio poziciju od još jednog debitanta i klupskog kolege odličnog Johann Zarca, privatna Yamaha, Monster Yamaha Tech 3 tim. Rossi je na kraju bio tek 8., a Vinales 10, pritužbe na Michelin gume. Lijepu partiju prižio je i Danilo Petrucci, privatni Ducati, koji je pri karju trke u borbi za visoke pozicije pao. 

Naredna trka se vozi 25. juna, Holandija, staza Assen.