Andrea Dovizioso prvi u Italiji

Ducati je za sezonu 2017 doveo Jorgea Lorenca kako bi ih odveo na put pobjeda na koji ih je svojevremeno odveo Casey Stoner, ali im je prvu ovogodišnju pobjedu, inače 6. trke ovogodišnjeg šampionata, donio Andrea Dovizioso... 

Dovizioso je ostao u timu, dok je Andrea Iannone morao da napusti tim, da bi prešao u Suzuki.  Jorge Lorenco napreduje iz trke u trku, prilagođava se Ducatiju, ali je još daleko od šampionskih vožnji po kojima je poznat.

Pobjedom u Mugellu Dovizioso je oduševio italijansku publiku, domaći vozač na domaćem motociklu, ali su bili po malo razočarani tek 4. mjestom ljubimca italijanske i svjetske publike Rossija.

Na kvalifikacijama najbrži su bili vozači fabričkog tima Yamaha Maverick Vinales i Valentino Rossi. Za njima vozači fabričkog tima Ducati Andrea Dovizioso i Michele Pirro, koji je za ovu trku dobio specijalnu pozivnicu. Na mjestima 5 i 6 bili su vozači fabričkog tima Honda Dani Pedrosa i Mark Marquez, a na 7. mjestu Jorge Lorenco, čime je praktično zatvoren spisak kandidata za pobjednika trke.

Trku je poveo Rossi, za njim su bili Vinales, Lorenco, Dovozioso, Pedrosa i Marquez. Lorenco je u dva maha preuzeo ođstvo, ali su Rossi i Vinales uzvratili i probili se naprijed. Vinales zatim obilazi Rossia, isto radi i Dovizioso. U 14. krugu Dovizioso obilazi Vinalesa i odlazi naprijed. U borbu za visok plasman uključuje se i Danilo Petrucci, privatni Ducati, obilazi Rossija, kasnije i Vinalesa, ali ovaj kasnije vraća poziciju. Na kraju pobjednik je Dovizioso, drugi Vinales, treći Petrucci, četvrti Rossi, peti Alvaro Bautista, privatni Ducati, šesti Marquez, sedmi Zarco, osmi Lorenco, deveti Pirro, deseti Iannone.

U trci je Dani Pedrosa ima pad pri čemu je pokupio Cal Crutslowa.

Lijep uspjeh za Ducati, pobjeda i pet motocikala Ducati među prvih deset, što fabrički što privatni.

Inače,  Italijani su pobijedili u svim klasama.

Naredna  trka se vozi u Španiji, u Barceloni, staza Catalunya, već sljedećeg vikenda.

Ljubomir Ivanović