Francuska 2017

Yamaha je na kvalifikacijama za MotoGP-u Francuske 2017 izborila kompletan prvi red. Prvi je bio Maverick Vinales, drugi Valentino Rossi, oba fabrička Yamaha, a treće Johann Zarco, privatna Yamaha. Oni su i najbolje startovali na trci, s tim što je Zarco izbio na prvo mjesto, praćen Vinalesom i Rossijem. Za njima bili su Marc Marquez, fabrička Honda, Cal Crutchlow, privatna Honda, i Andrea Dovizioso, fabrički Ducati...

Yamahina trojka  se od početka trke odvojila i praktično međusobno rješavala pitanje pobjednika. Za njima je bio Marquez koji je na sve načine pokušavao da im se približi, ali u tome nije uspijevao. Crutchlowu i Dovisiozou se, nakon odličnog starta sa razočaravajuće 13. pozicije na kvalifikacijama, pridružio Dani Pedrosa, fabrička Honda. Pokušavajući da se približi vodećoj Yamahinoj trojci Marquez je pretjerao i pao. Pokušavao je da upali motor svog motocikla kako bi nastavio trku, pomagali su redari, ali to nije uspjelo, morao je da odustane. Nakon početnog vođstva Zarcu se približio Vinales, zatim ga obišao i počeo da povećava vođstvo. Rossi, sa svoje strane, nije smio da dozvoli da mu se Vinales izgubi naprijed i u slučaju pobjede pobjegne sa bodovima u ukupnom plasmanu. Pritisao je Zarca i obišao ga. Iza njih odlični Pedrosa je obišao prvo Dovisiozoa, a zatim i Crutchlowa. Rossi je pojačao tempo i pri kraju trke obišao Vinalesa. Brojni Rossevi navijači bili su oduševljeni. Vinales se nije predavao, jurio je Rossija i u toj jurnjavi napravio malu grešku, ali je samo malo skratio put i održao se na motociklu. Rossi i Vinales se bore za pobjedu, točak uz točak. Neviđena završnica jednog MotoGP-a. U zadnjem krugu, nekoliko krivina prije kraja Rossi pravi grešku na kočenju, odlazi preširoko i Vinales ga obilazi. Rossi se ne predaje, bori se, juri za Vinalesom, ali opet previ grešku, prednji točak mu bježi i on pada. I Rossi pokušava da upali motor svog motocikla kako bi uzeo makar neki bod, ali ne uspijeva. I redari kraj staze su pomagali, i oni su razočarani. Mnogobrojni Rossijevi navijači plaču. Vinales pobjeđuje i izbija na vodeću poziciju u ukupnom plasmanu. To je bila 500 pobjeda za tim Yamaha u MotoGP-u. Zarco je odličan 2., zasluženo. Odlični Pedrosa osvaja najniži stepenik na pobjedničkom postolju. Za njima 4. Dovisiozo i 5. Crutchlow. Lorenco je poslije lošiih kvalifikacija, 16. mjesto, uspio da trku završi na 6.

Valentino Rossi je i ovog puta, u svojoj 38. godini, opravdao svoj nadimak Doctor.

Nakon pet ovogodišnjih trka u MotoGP-u može se reći da svi voze na ivici noža. Praktično su svi kandidati na visok plasman imali pad u toku trke, ako bi se računali treninzi i kvalifikacije neki i više, Vinales, Rossi, Marquez, Pedrosa, Zarco, Lorenco, Dovisiozo,...Da ne pominjemo spektakularan pad Jack Millera na slobodnom treningu pred kavalifikacije za ovu trku, nakon koga je on ipak otišao do boksa i osvojio 11. mesto na kvalifikacijama, a sutradan na trci osvojio 8. Sreća i hrabrost.

Nove gume, neugrijane gume, potrošene gume, tehnika, vožnja iznad granica,...

Da ne pominjemo Moto 1 i Moto 2.

Tekst: Ljubomir Ivanović