Moto GP - Španija 2017

Junak trke u Španiji je Dani Pedrosa, fabrička Honda. Bio je najbolji na treninzima, prvi na kvalifikacijama, a na trci je vodio od starta do cilja i postao pobjednik 3000 trke u istoriji Moto GP-a...

Pedrosa je vozio i najbrži krug trke. Marc Marquez, fabrička Honda, inače drugi na kvalifikacijama, ga je svo vrijeme trke pratio, ali bez šansi da ga ugrozi, što je nakon trke i izjavio, pohalivši vožnju Pedrose.  Čini se da je, ipak, najsrećniji nakon trke bio Jorge Lorenzo, koji je u svojoj 4. trci za Ducati stigao do 3. mjesta i podijuma. Johann Zarco, drugi junak ove trke, privatna Yamaha, osvojio je odlično 4. mjesto, pri čemu je u jednom trenutku obišao i Marc Marqueza  i izbio na 2. mjesto. 

Andrea Dovizioso, fabrički Ducati, bio je 5., a Maverick Vinales, fabrička Yamaha, 6. Nakon pobjede na prve dvije ovogodišnje trke  Vinales je postao glavni favorit za osvajanje ovogodišnje titule, ali je onda na trećoj pao i izgubio vođstvo u ukupnom plasmanu od Rossija. U ovoj trci Vinales nije blistao, ali je ovim plasmanom uspio da sačuva priključak sa ostalima na tabeli. Ni Rossi, takođe, nije blistao, kao da su vozači Yamahe na ovoj trci bili pomalo indisponirani, ali je osvajanjem 10. mjesta uspio da zadrži vođstvo u generalnom plasmanu. Drugi u ukupnom plasmanu je Vinales, a treći Marquez.

Cal Crutchlowu, privatna Honda, treći na kvalifikacijama, imao je solidnu trku, bio među vodećima, ali ga je pad spriječio da na kraju ostvari solidan rezultat.

Andrea Iannone, fabriči Suzuki, odlično je startovao, probio se u početku na 3. poziciju koju je kasnije izgubio, da bi trku završio padom.

Bila je ovo izuzetno zanimljiva trka, sa borbom za svaku poziciju, naročito u početnoj fazi, dok su gume na motociklima bile nove. Prosto je bilo teško pratiti promjene u plasmanu, za svako mjesto.

Naredna trka se vozi u Francuskoj, staza Le Mans, 21. maja.