USA 2017

Već na kvalifikacijama Marc Marquez, fabrička Honda, osvajanjem pol pozicije nagovijestio je svoju kandidaturu za pobjednika trke u Americi, trećoj ovogodišnjoj trci u MotoGP-u...

Za njim bili su Maverick Vinales,  Valentino Rossi, oba fabrička Yamaha, i Dani Pedrosa, fabrička Honda. Na odličnom 5. mjestu bio je Johann Zarco, privatna Yamaha, iznenađenje ovogodišnje sezone. 

Slijedili su Jorge Lorenco, koji je uz puno sreće upao u Q2, i Andrea Dovizioso, oba fabrički Ducati.

Najbolje je startovao Dani Pedrosa, praćen Marc Marquezom i  Yamahama Vinalesa i Rossia. Odličan start imao je i Lorenco, ali je on tokom trke padao u poretku i trku završio na 9. mjestu. Pedrosa je na početku trke počeo da povećava svoju prednost, praćen Marquezom i Rossiem, dok je već u drugom krugu pobjednik prve dvije ovogodišnje trke i glavni kandidat za ovogodišnju titulu Maverick Vinales pao. Nezagrijane gume, pun rezervoar goriva, borba za pozicije bili su uzrok ovog pada. Bio je vidno razočaran ovim padom.

U početnim fazama ove trke izdvojila se petorka na čelu, Pedrosa, Marquez, Rossi i dvojica na privatnim motociklima, Zarco i Crutchlow, ovaj drugi privatna Honda. Pedrosa je po malo povećavao prednost, da bi kasnije i Marquez povećao tempo, sustigao ga, a zatim i obišao nakon oštre borbe. Pedrosa je pokušavao da vrati prvo mjesto, ali je kasnije Marquez otišao naprijed i i do kraja trke bio neuhvatljiv. Odlični Rossi se pri karju trke približio Pedrosi, da bi ga i obišao i na kraju osvojio 2. mjesto, što mu je donijelo vođstvo u ovogodišnjem MotoGP šampionatu. Pedrosa je bio odličan 3. Prikazao je odličnu vožnju i borbenost. Poslije trke se žalio na potrošene gume koje su ga koštale prvog, eventualno drugog mjesta. Pri kraju trke Johann Zarco je morao da svoje 4. mjesto prepusti  Cal Crutchlowu, koji je na kraju bio najbolje plasirani takmičar na privatnom motociklu. Bez obzira na to i 5. mjesto je odličan rezultat za ovogodišnjeg debitanta u klasi MotoGP Johanna Zarca.

U ukupnom poretku Rossi vodi, iza su Vinales, Marquez i Dovizioso, fabrički Ducati, koji je na ovoj trci nakon relativno blijedog izdanja stigao do 6. mjesta. Ipak, ovo je tek početak sezone, ima još puno da se vozi, uzbuđenja i velike borbe za svaku poziciju su pred nama, a veliki broj bodova je ostao još neraspoređen.

Tekst: Ljubomir Ivanović