U 63. godini saznao da je Fanđov sin

Argentinac Ruben Huan Vaskez radio je u hotelu kada je jedan gost rekao da veoma liči na šamiona Formule 1 Fanđa i da bi trebalo da provjeri da možda nisu zaista u srodstvu...

Ruben Huan Vaksez je u 57. godini radio u hotelu na primorju kod Buenos Ajresa kada mu je gost prišao i rekao mu da je "pljunuti" bivši šampion formule 1 Huan Manuel Fanđo. 

Gost mu je rekao i da bi Fanđo, koji je umro 1995., mogao da ima dijete otprilike Rubenovih godina i da bi trebalo da provjeri da li je on zaista njegov sin. 

Taj razgovor dogodio se nekoliko godina nakon smrti vozača kojeg mnogi i dalje smatraju za najboljeg svih vremena. 

Fanđo je pet puta bio šampion Formule 1, što je rekord koji je decenijama kasnije oborio samo Mihael Šumaher.  

Međutim, Rubenov život u Pinamaru, oko 350 kilometara jugoistočno od Buenos Ajresa, nije bio ni blizu glamuroznog. Nakon što je tokom devedesetih izgubio posao u željeznici, Ruben je počeo da radi u hotelu na primorju. 

Kao čovjek skromnog porijekla nije mnogo nade polagao u to da mu je Fanđo zaista otac, ali je majku Katalinu Basili pitao šta misli o tome. 

Njena prva reakcija je bila - negiranje. 

Ipak, pet godina kasnije, kao udovica od skoro 90 godina pozvala je sina da mu kaže istinu - on je bio plod zabranjene ljubavi, čovjek koji ga je odgajio zapravo nije bio njegov otac. 

Katalina Basili i Fanđo su imali aferu tokom četrdesetih godina prošlog vijeka - u trenutku kada je njen odnos sa mužem na neko vrijeme zahladnio - i ostala je trudna. 

Nakon tog saznanja, Ruben je potražio savjet advokata, dok je Katalina Basili odlučila da pomogne sinu i zvanično ga upisala kao Fanđovog sina. 

Pravna bitka je počela, a ona ju je pomno pratila sve do smrti 2012., kada je imala 103 godine. 

"Jedina stvar zbog koje žalim jeste što nikada nisam živio sa njim", kaže Ruben, "ali osim toga, jednostavno sam ponosan i oduševljen"

IZVOR: B92