VN Australije 2018

Na prvoj trci sezone u Formuli 1 pobjeda italijanskog bolida...

Italijani su u ovom trenutku na vrhu svijeta. Na prvoj trci sezone u MotoGP-u pobjeda italijanskog motocikla. Na prvoj trci sezone u Formuli 1 pobjeda italijanskog bolida. 

I dok je u MotoGP-u slavio i italijanski vozač, Andrea Doviziso, u Formuli 1 nema Italijana. Zemlja Tazio Nuvolaria, Alberto Ascaria, Nino Farine, u ovom trenutku nema vozača u Formuli 1.

Na kvalifikacijama u Australiji, Mercedes i Lewis Hamilton  su bili neuhvatljivi, za njima Ferrari, Kimi Raikkonen ovog puta ispred  Sebastian Vettela. Tu odmah Red Bull, Max Verstappen i Daniel Riccaiardo, koji je na treningu zaradio kaznu, tri mjesta pozadi na startu. Iznenađenje trke, odličan rezultat ekipe Haas, ovoga puta Kevin Magnusen ispred Romain Grosjeana. Force Indian lošija nego prošle godine, McLaren solidan, ali ne odličan. Valteri Bottas u Q3, prvi izlazak na stazu, prva krivina, zahvata ivicu staze i travu,  gubi prijanjanje i  spektakularno udara u ogradu. Djelovi bolida lete na sve strane. Ekipa je prinuđena da za trku promijeni mjenjač, pa Bottas zbog kazne startuje skoro pri kraju poretka.

Trku je poveo Hamilton praćen Raikonnenom, Vettel treći, Magnusen odličan četvrti, Verstappen peti, Grosjean šesti. Tu negdje i Renault, Hulkenberg, Riccardo, Sainz junior. Hamilton povećava prednost u odnosu na Raikonena. Vozači Haasa odlični, Verstappen vrijeba priliku da napadne Magnusena, griješi i okreće se i gubi nekoliko pozicija. I Sainz se okreće i gubi pozicije. Riccardo obilazi Hulkenberga i grabi naprijed. 

Prednost Hamiltona je solidna, Raikonnen je iza. Kod promjene guma ekipa Haasa je odradila loš posao na Magnusenovom bolidu, šraf točka je loše zašrafljen i on odustaje. Za njim odmah i Grosjean, katastrofa za Haas. On parkira bolid na ivici staze, pa je organizator prinuđen da izađe sa obavještenjem o virtuelnom sigurnosnom automobilu, kasnije i sa sigurnosnim automobilom.

Ovo koristi Vettel, mijenja gume i zadržava prvo mjesto kod izlaska iz boksa.

Trka je ovim riješena. Da li je ovo ono što očekuju ljubitelji Formule 1. I da li je ovo pravda.

Hamilton ne može da ga stigne. Raikonnena juri Ricciardo, pokušava da ga obiđe, ali bez rezultata. Alonso je sa McLarenom i Renaultovim  motorom solidan peti, velika razlika u odnosu na prošlu godinu, ali još daleko od očekivanja. Verstappen šesti, nije mogao da ugrozi Alonsa. Hulkenberg sedmi, solidan. Ali očekivanja su još veća, i Hulkenberga i Renaulta. Bottas je mogao samo do osmog mjesta.

Renault motori su na 4., 5., 6., 7., 9. i 10. mjestu na kraju trka. Solidan rezultat, ali svi su očekivali i više.

Naredna trka, VN Bahreina, vozi se 8. aprila.

Ljubomir Ivanović