Ricciardu prija Baku

Moglo bi se reći da se Daniel Ricciardo, Red Bull, pojavio niotkuda i pobijedio na ulicama Bakua, glavnog grada Azerbejdžana...

Na kvalfikacijama je bio 10. jer je imao kontakt sa ogradom, u toku trke je pao među posljednje, ali je dobro iskoristio odlaske u boks, teškoće i izlijetanja konkurenata,  prekide trke i na kraju pobijedio. Valtteri Bottas, Mercedes, drugi na kvalifikacijama, je na početku trke imao kontakt sa Kimi Raikkonenom, Ferrari, oštetio bolid, otišao u boks, pao na zadnju poziciju, a onda se probijao da bi u zadnjim metrima na pravcu prošao i uz pomoć DRS-a kao katapultiran pored Lence Strolla, Williams, i osvojio 2. mjesto. Iako oba vozača imaju teoretski isti motor čini se da je Bottasov bio malo brži. Mladi Lence Stroll je poslije odlične vožnje osvajanjem 3. mjesta postigao veliki uspjeh, ali je i on imao sreće zbog teškoća konkurenata.

Trku su od početka kontrolisali Lewis Hamilton, Mercedes, pol pozicija na kvalifikacijama, i  Sebastian Vettel, Ferrari, četvrti na kvalifikacijama, ali su se nakon međusobnog koškanja iza sigurnosnog automobila kod jednog od prekida našli u problemima. Hamilton je morao duže da se zadrži u boksu, a Vettel je dobio vremensku kaznu. To ih je bacilo Vettela na 7., a Hamiltona na 8. mjesto u poretku, te su morali puno da se pomuče da bi na kraju Vettel bio 4., a Hamilton 5.

Sergio Perez i Esteban Ocon, Force India, imali su odličnu trku, bili konkurenti za podijum, ali su se onda međusobno sudarili, pa je Perez odustao, a Ocon se nakon reparacije bolida i teškoća konkurenata domogao  6. mjesta. Max Verstappen, Red Bull, je do problema sa motorom bio kandidat za postolje.

Naredna trka se vozi 9. jula u Austriji.

Tekst: Ljubomir Ivanović