Monaco 2017

Rani odlasci u boks po nove guma, pokazaće se prerani... Koštali su Bottasa i Max Verstappena trećeg ili četvrtog mjesta, a Kimi Raikkonena pobjede na GP Monaca...

Na kvalifikacijama je najbrži bio Kimi Raikkonen, čime je poslije puno, puno godina obezbijedio sebi pol poziciju. Drugi je bio Sebastian Vettel, čime je prvi startni red bio u crvenoj boji Ferrarija.

Treći na kvalifikacijama bio je Valtteri Bottas, Mercedes, a četvrti Max Verstappen, Red Bull. Peti je bio Daniel Riccardo, Red Bull, čime je krug kandidata za pobjednika bio zatvoren. Lewis Hamilton, Mercedes, se na treninzima i kvalifikacijama mučio, nije uspijevao da pronađe pravi ritam, te je kvalifikacije završio na 14. mjestu, a na trci je krenuo sa 13. mjesta zbog pomjeranja jednog vozača.

U Mercedesovom boksu nisu nikako uspijevali da mu podese formulu.

Na startu su svi kandidati za pobjedu zadržali svoje pozicije, poveo je Raikkonen ispred Vettela, Bottasa, Verstappena i Riccarda. Hamilton je uspio da zaradi jedno mjesto, ali je bio predaleko.

Prije polovine trke po nove gume otišao je prvo Verstappen, zatim Bottas, pa Raikkonen. U tim trenutcima Vettel i Riccardo počeli su da voze veoma brzo, smjenjivali su se vozeći najbrže krugove, pa kada su oni kasnije otišli na promjenu guma i kada su izašli na stazu Vettel je pretekao Raikkonena za prvo mjesto, a Riccardo Bottasa i Verstappena za treće mjesto.

Na kraju trke pobjednik je bio Vettel, ledeno nezadovoljni Raikkonen bio je drugi, a Riccardo treći. Bottas je bio četvrti, a Verstappen peti. Sainz je bio odličan šesti.

Iako su u Mercedesovom timu očekivali da će Hamilton najviše osvojiti 10. mjesto, on je ipak uspio da se popne do 7. 

Ovom pobjedom Vettel je pobjegao Hamiltonu u ukupnom plasmanu, ali je, ipak, Hamilton bar umanjio štetu.

Naredna trka se vozi u Kanadi, 11. juna.

Ljubomir Ivanović