Vettel prvi u Španiji

Od početka trke Vettel  je zasjeo na prvo mjesto, ne dozvoljavajući Hamiltonu da ga ozbiljnije ugrozi...

Na kvalifikacijama za GP Španije Lewis Hamilton je bio najbrži i osvojio svoju 64. pole position. Drugi je bio Sebastian Vettel, treći Valtteri Bottas, a četvrti Kimi Raikkonen. Mercedes, Ferrari, Mercedes, Ferrari, sa veoma malim razlikama u vremenima. Time je lista mogućih pobjednika bila zatvorena.

Drugu grupu po vremenima na kvalifikacijama činili su Max Verstappen kao peti i Daniel Riccardo kao šesti, oba Red Bull. Kao neka druga liga. Ostali su već imali malo veći zaostatak, reklo bi se kao treća liga. Pri čemu je u toj ligi najbolji bio Fernando Alonso kao sedmi, malo prijatno iznenađenje.

Na startu je najbolje krenuo Vettel i u prvu krivinu ušao kao prvi ispred Hamiltona. Raikkonen je takođe dobro startovao, pretekao je Botasa i ispred njega ušao u prvu lijevu krivinu. Međutim, Bottas je dodirnuo Raikkonena, skrenuo ga sa putanje, Raikkonen je udario u pomalo preambicioznog Verstappena koji je pokušavao da se probije sa desne strane, Raikkonenovo i  Verstappenovo prednje vješanje se polomilo i trka je za njih bila završena.

Iza njih Alonso i Massa su se, takođe, dodirnula točkovima, što je za posljedicu imalo izlijetanje obojice čime su na startu pokvarili svoje šanse za visok plasman.

Od početka trke Vettel  je zasjeo na prvo mjesto, ne dozvoljavajući Hamiltonu da ga ozbiljnije ugrozi. Treći je bio Bottas, Riccardo četvrti. Odlasci u boks i promjene guma su malo trku činili interesantnijom. Kao da je i posljednja promjena guma, oko dvije trećine trke, bila odlučujuća. Hamilton je pretekao Vettela i do kraja je zadržao vođstvo. Kvar motora, vatra i dim su zaustavili Bottasa da osvoji treće mjesto, ali je to sa druge strane Riccardu otvorilo put do najniže stepenice na pobjedničkom postolju.

Ljubomir Ivanović