GP Rusije 2017

Mercedes nije dozvolio iznenađenje, Ferrari nije iskoristio 1. i 2. mjesto u kvalifikacijama, ali je pobjednik četvrte ovogodišnje trke Šampionata formule 1, GP Rusije, novo ime, Finac Valtteri Bottas...

Njegova prva pobjeda u formuli 1.

Na kvalifikacijama prvo i drugo mjesto obezbijedili su Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen, oba Ferrari, treće i četvrto mjesto Valtteri Bottas i Lewis Hamilton, oba Mercedes. Za njima Daniel Ricciardo, Red Bull, Felipe Massa, Williams, i Max Verstappen, drugi Red Bull.

Najbolje je startovao Valtteri Bottas, probio se između dva Ferrarija, i to je bilo to. Praktično jedini uzbudljivi  trenutak ove trke. Bottas je od početka do kraja držao prvo mjesto, lagano povećavajući svoju prednost. Vettel se držao drugog mjesta, bez da je imalo ugrožavao Bottasa. Raikkonen je držao svoje treće mjesto, pri čemu ga je u jednom trenutku, mada više potencijalno, ugrožavao Hamilton. Na startu se do petog mjesta probio Verstappen, i zadržao ga do kraja, ispred Masse, koji je na kraju zauzeo 9. mjesto.  Ricciardo je od početka imao problema sa kočnicama i u početnoj fazi trke je bio primoran da odustane.

Teško je reći ko su pobjednici ove trke, Bottas, Vettel, Raikkonen i Hamilton ili Mercedes i Ferrari. Vozači ili formule. Naravno, potrebni su i dobri vozači i dobre formule, ali šta je presudnije. Čini se formule.

Tekst: Ljubomir Ivanović