Mercedes i dalje glavni favorit

Jenson Button vjeruje da će Mercedes i ove godine ostati najveći favorit za osvajanje titule. Tvrdi da ova promjena tehničkih pravila može čak donjeti još i veću prednost Mercedesu...

Britanac se nalazi u Majamiju, gdje učestvuje u trci šampiona na kojoj će se trkati i Sebastian Vettel, Felipe Massa, Pascal Wehrlein i David Coulthard. Izjavio je da bi promjena aerodinamičkih pravila mogla čak ići na ruku Mercedesu.

Veliko je pitanje može li iko uhvatiti Mercedes. Oni su bili toliko dominantni protekle tri godine. Ali nikad ne znate što se može dogoditi kada se promjene pravila. Mercedes ima ogromnu snagu motora. Ako ih iko uspije ugroziti ove sezone, onda su napravili čudo tokom zimske pauze,” rekao je Jenson.

Button koji je krajem prošle sezone odlučio odstupiti sa vozačkog mjesta McLaren-Honde, ove sezone imaće ulogu rezervnog vozača i ambasadora za McLaren. Nada se da će nova pravila učiniti borbu za naslov svjetskog prvaka zanimljivijom.

Svi žele uzbudljivu sezonu, za F1 je važno da ima više ekipa koje će se boriti za prvo mjesto. Definitivno to trebamo nakon ove tri godine dominacije jedne ekipe. Ova nova pravila pozitivna su stvar za sport. Svi se nadamo da je ovo novi početak Formule 1,” tvrdi Button.

Upitan što misli o šansama McLaren-Honde ove sezone rekao je da vjeruje kako su napravili veliki korak naprijed, te da nije bio uključen u razvoj novog bolida i da ne zna kako stvari stoje.