Seat Leon Cup Racer

Dejan Bulatović je osvojio Šampionat Centralno evropske zone na brdu za 2016. godinu (FIA CEZ Hill-Climb-Championship 2016) vozeći automobil SEAT Leon Cup Racer,  u klasi E 1 + 2000...

SEAT Leon Cup Racer je proizvod sportskog odjeljenja fabrike SEAT, SEAT – Sport, i urađen je za cijenjeno takmičenje SEAT Leon Eurocup za 2014. godinu. 

SEAT Leon Eurocup je zamišljen kao škola za mlađe vozače koji po relativno povoljnoj cijeni mogu da nabave prvoklasni takmičarski turing automobil i uz pomoć SEAT-a stiču iskustva za dalje napredovanje u trkačkoj karijeri.

Može se reći da je lansiranjem ovog automobila SEAT izazvao mali zemljotres u takmičenju turing automobila. SEAT Leon Cup Racer je poslužio kao osnova za jednu novu seriju takmičenja turing automobila, TCR seriju, seriju koja se od prve sezone 2015. nezaustavljivo širi svijetom, pri čemu joj se priključuje i sve više proizvođača automobila, i koja je velika protivteža WTCC-u čiji su troškovi otišli u nebo.

SEAT Leon Cup Racer ima motor sa 4 cilindra, postavljen naprijed poprečno, dvije bregaste osovine u glavi motora, 4 ventila po cilindru, zapremine 2.000 ccm, turbo, snage oko 330 ks, koji preko DSG mjenjača sa 6 brzina pokreće prednje točkove.

Ovaj automobil je nabavljen sredinom 2014. godine. Sa njim je Dejan Bulatović vozio trke u drugoj polovini SEAT Leon Eurocup u toj sezoni  i cijelu sezonu 2015., a vozio je i neke trke Kupa Evrope za turing automobile (European Touring Car Cup).

Inače, SEAT – Sport je sa velikim uspjehom učestvovao u Šampionatu svijeta u reliju (Word Rally Championship), Šampionatu Evrope za turing automobile (European Touring Car Championship), Šampionatu Britanije za turing automobile (British Touring Car Championship) i Šampionatu svijeta za turing automobile (Word Touring Car Championship), pri čemu su se za upravljačem njihovih automobila nalazili najveći svjetski majstori. 

Slike i tekst: Ljubomir Ivanović