Saradnja Ford Motor Company i Volksvagen AG

Volksvagen AG i Ford Motor Company objavili su prve formalne sporazume o širokom savezu koji pozicionira kompanije da povećaju konkurentnost i bolje služe klijentima u eri brzih promjena u automobilskoj industriji...

Izvršni direktor Volkswagena, dr Herbert Diess i izvršni direktor Forda, Jim Hackett potvrdili su da kompanije namjeravaju da razviju komercijalne kombije i pik-apove srednje veličine za svjetska tržišta počevši već od 2022. godine. Savez će pokrenuti značajne razmjere i efikasnost i omogućiti da obje kompanije dijele ulaganja u arhitekture vozila koje pružaju različite sposobnosti i tehnologije.

Kompanije procjenjuju da će saradnja na komercijalnim kombi vozilima i pik-apovima donijeti poboljšane godišnje operativne rezultate (prije oporezivanja) počevši od 2023. godine.

Pored toga, Volkswagen i Ford su potpisali memorandum o razumijevanju da bi istražili saradnju na autonomnim vozilima, uslugama mobilnosti i električnim vozilima i počeli da istražuju nove mogućnosti. Obje kompanije su takođe izjavile da su otvorene za razmatranje dodatnih programa za vozila u budućnosti. Timovi će nastaviti da rade na detaljima u narednim mjesecima.