Srđan Mrvaljević

Naš trofejni džudista Svjetski vicešampion iz Pariza, naš “barjaktar” iz londona, učesnik sadašnje olimpijade u Brazilu u intervjuu govori o svom prvom i sadašnjem automobilu..

Svjetski vicešampion iz Pariza, naš “barjaktar” iz londona, učesnik sadašnje olimpijade u Brazilu  vrhunski sportista i prije svega čovjek sa tatamijem se susreo prvi put u četvrtoj godini života. nije ni slutio da će mu to kasnije biti životni put. Desetak godina kasnije upoznao se i sa tehnikama vožnje. Sa ocem je tada na poligonu vježbao na Renaultu 4.

AUTO: Da li ste se za vožnju zainteresovali kao dječak, pa bez dozvole ukućana uzimali automobil, ili jednostavno tada za vožnju niste imali nikakvih afiniteta?

SM: Za vožnju sam se zainteresovao negdje sa 14-15 godina. Otac je tada vozio Renault 4, a uz njegovo prisustvo sam vježbao po poligonu. Sa 16-17 sam često znao uveče da uzmem auto bez dozvole i vozikam se po kraju, bio je to sjajan osjećaj i doživljaj.

AUTO: Koji je vaš prvi automobil i kada ste položili vozački?

SM: Moj prvi automobil je Audi A6. To je auto koji sam kao mali uvijek želio, ali finansijski uslovi moje porodice nisu to omogućavali i njega sam kupio od novca koju sam dobio kao juniorski šampion Evrope. U tom trenutku sam bio nevjerovatno ponosan i srećan.

AUTO: Automobil koji je sada u vašem vlasništvu? Koje osobine su presudile pri kupovini istog?

SM: Trenutno vozim BMW X5. Ono što mi je najbitnije jested a je to siguran, pouzdan i jak auto, s obzirom da mnogo putujem.

AUTO: Da li vas može išta u saobraćaju što vam prirede drugi vozači izbaciti iz takta? Da li biste tada voljeli da ste na tatamiju?

SM: Naravno. Ne iznerviraju me tuđe greške, pošto svi griješimo, ali sam jako osjetljiv na bahatost i bezobzirnost vozača i tada često znam da uz pantomimu rukama dam do znanja bahatom kolegi šta mislim o njemu...

AUTO: Da li u prtljažniku svog automobila imate automehaničarski alat ili za svaku sitnicu idete kod majstora?

SM: Imam svu opremu, ali sem gume ništa oko kola ne znam popraviti, pa je majstor ili šlep služba prva solucija pri kvaru.

AUTO: Automobil vaših snova?

SM: Nemam neku posebnu želju, ali recimo Audi R8 je auto koji bih volio da provozam po putevima Njemačke...

AUTO: Da li ste imali neku neprijatnu situaciju sa saobraćajnom policijom?

SM: Nisam,znam kako ide procedura...:)

AUTO: Ispričajte nam neku anegdotu iz saobraćaja.

SM: Prije mjesec dana sam zaboravio da sipam benzin i stao na sred auto puta u Hrvatskoj. Išao sam pet kilometra do pumpe i 5 nazad sa kantom od 10 litara. Pored odličnog treninga, fizičkog i mentalnog, naučio sam da auto bez benzina jednostavno ne može da ide pa makar bio i BMW :)

AUTO: Savjet vozačima?

SM: Ne žurite, budite tolerantni, skoncentrisani, pratite znakove i pokušajte da adrenalin nalazite na auto pisti i autodromu, a nikako u regularnom saobraćaju.