Ferrari Portofino

Proizvođač iz Maranela predstavio je na auto-salonu u Frankfurtu zamjenu za model California T, a uz novo ime, stiže drugačiji dizajn i snažniji motor...

Ferrari Portofino poslao je u penziju aktuelni Ferrari California T koji je na tržištu tek tri godine, i zauzeo poziciju novog osnovnog modela u gami italijanskog proizvođača.

Dizajnerski, novi model inspirisan je stilskim elementima moćnijih Ferrarijevih “mašina”, kao što su 812 Superfast i GTC4Lusso, a kao i California T, Portofino je standardno opremljen sklopivim tvrdim krovom. 

U kabini zatičemo isti volan kao kod 812 Superfast i GTC4Lusso, dok je multimedijalni sistem sa širokim ekranom takođe preuzet od potonjeg modela.

Ispod haube sa nalazi ponati 3.9 litarski twin-turbo V8 naslijeđen iz Californije T. Međutim, u Portofinu ovaj motor isporučuje 600 ks (441 kW), odnosno 40 “konja” više u odnosu na prethodnika. Maksimalna snaga na raspolaganju je pri 7.500 obrtaja.

Novi Ferrari razvija 760 Nm maksimalnog obrtnog momenta već od 3.000 o/min, što je 5 Nm više nego na modelu kojeg mijenja. 

Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,5 s, prije nego što dostigne maksimalnih 320 km/h.