Kia Sorento 2018

Korejski proizvođač objavio je fotografije restilizovanog SUV modela koji uskoro stiže u evropske prodajne salone...

Kao i kod većine modela koji prolaze kroz restilizaciju na polovini svog životnog vijeka, promjene na spoljašnjosti Sorenta su takođe minimalne. Osvježeni su farovi i stop svijetla, a djelimično su izmijenjena od branika. 

Kia će ponuditi i dvije nove nijanse boje karoserije, nazvane Rich Espresso i Gravity Blue. Osim toga, kupcima su na raspolaganju redizajnirane alu felne, dimenzija 17-19 inča, a moći će da naruče i sportski paket opreme GT Line, koji je već dostupan u nekim drugim Kijinim modelima. 

Paket GT Line (prikazan na fotografijama) sadrži svijetla za maglu sa 4 LED elementa, crvena kočiona kliješta i dodatke na karoseriji koji vozilu daju nešto agresivniji izgled. U dizel verziji, GT Line obuhvata i dvostruku hromiranu izduvnu cijev.

Najuočljivija promjena u kabini Sorenta je novi volan – umjesto dosadašnjeg trokrakog, tu je četvorokraki obruč upravljača. 

Redizajnirana je i instrument tabla, a nove su i komande klima uređaja, kao i posljednja generacija multimedijalnog sistema sa 8 inčnim ekranom osjetljivim na dodir, TomTom navigacijom i Android Auto i Apple CarPlay sistemima integracije mobilnih uređaja. 

U fabrici kažu da su unaprijedili i materijale u unutrašnjosti, uvođenjem kože i mekše plastike. 

Za ljubitelje dobrog zvuka, na raspolaganju je opcioni Harman Kardon audio sistem sa 10 zvučnika, ukupne snage 640 vati.

Među doplatnim opcijama su i adaptivni LED farovi, a Sorento za 2018. opremljen je najsavremenijim sistemima asistencije, poput upozorenja na umor i dekoncentraciju vozača, tehnologije za održavanje vozila u okvirima saobraćajne trake i automatskih dugih svijetala. 

Jedna od najvažnijih promjena dogodila se na polju prenosnih sistema. Restilizovani Sorento dobio je novi osmostepeni automatski mjenjač, koji se prvi put ugrađuje u neki Kijin SUV model. 

Kako kažu u korejskom proizvođaču, ovaj mjenjač rezultat je čak 143 patentirane tehnologije i biće dostupan u paru sa postojećim 2.2 litarskim dizel motorom, u kome će zamijeniti dosadašnji automatik sa 6 brzina.

Novi mjenjač omogućava bržu i mirniju promjenu stepena prenosa, i pomaže da se emisija ugljen-dioksida smanji sa 172 na 159 g/km. Pored novog automatka, u ponudi će i dalje biti manuelni mjenjač sa 6 brzina. 

Kia Sorento za 2018. imaće svjetsku premijeru na predstojećem sajmu automobila u Frankfurtu.