Nova Mazda CX-5 stiže u Ženevu

Druga generacija Mazdinog SUV modela sa kojim je započela era "Kodo" dizajna ovog proizvođača, imaće evorpsku premijeru na predstojećem auto-salonu u Ženevi...

Novi CX-5 prvi put se pojavio u javnosti na sajmu automobila u Los Anđelesu, u novembru 2016, a četiri mjeseca kasnije imaće priliku da ga vidi i evropska publika. 

Mazda nije željela da se uljuljka i dozvoli da dizajn prvog CX-5 prerano zastari, pa je nakon samo 5 godina od lansiranja prve generacije, predstavila njegovog nasljednika. Osnovni stilski koncept je očuvan, ali je SUV primjetno modernizovan, po ugledu na modele CX-3 i CX-9 (nije dostupan u Evropi).

Značajno je izmijenjena i unutrašnjost. Uz redizajnirani volan i novu instrument tablu, u potpunosti je redefinisan oblik i položaj ekrana multimedijalnog sistema, koji je izmješten na vrh centralne konzole, kao kod ostalih novih Mazdi. 

Novi su i ventilacioni otvori i ostale komande u kokpitu, a tek kada se uporede fotografije starog i novog enterijera, vidi se koliko su velike razlike između dvije generacije CX-5.

Nakon ženevske premijere, novi model u prodajne salone u Evropi stiže u ljeto 2017, ali za sada nije poznato koji će motori biti u ponudi na Starom kontinentu. 

Prilikom predstavljanja u Los Anđelesu, Mazda je najavila da će, u zavisnosti od tržišta, paletu pogonskih jedinica sačinjavati 2.2 litarski Skyactiv-D dizelaš, kao i 2.0 i 2.5 Skyactiv-G benzinci.