Audi RS1 debituje u Ženevi?

Audi RS1 o kome se toliko govori može imati svoj debi u martu sljedeće godine na sajmu Geneva Motor Show...

2014. godine je objavljeno da kompanija Audi ne planira da sjedini maleni A1 sa RS oznakom, ostavljajući tako upečatljivi S1 kao najfokusiraniji model u svojoj klasi, orijentisan performansama (ne računajući ograničenu seriju A1 Quatro). Čini se da je u međuvremenu gospodar prstenova promijenio svoje mišljenje, što je opet potpuno razumljivo, ako se u obzir uzme sve popularnije tržište kompaktnih automobila.

Izvor blizak kompaniji Audi je potvrdio vijesti o tome da će RS1 model pozajmiti dvolitarski turbo motor sa četiri cilindra iz većeg rođaka S3 i Volkswagen Golf R serijala. Ako je ovo istina, to samo znači da će novi model najvjerovatnije dolaziti sa nešto više od 300 ks, što je dosta više od sadašnjeg S1 koji ima 231 ks.

Kada se kombinuje sa besprijekornim sistemom pogona na sva četiri točka i šestostepenim manualnim mjenjačem kompanije Audi, RS1 se može veoma lako pretvoriti u nevjerovatno popularan automobil. Uzimajući u obzir njegovu veličinu, on će vjerovatno biti sposoban da bez ikakvih problema održava mir u opsegu mnogo moćnijih kompaktnih mašina kao što je Ford Focus RS.

Prije nego što Audi odluči da proizvede svoje novo čedo, mora da postane potpuno siguran da neće kanibalizovati prodaju RS3 modela, kao što je to M2 učinio sa BMW M4 modelima.